DO:"Stoppa diskrimineringen av samer"

Diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg kräver ett stopp av den kränkande behandling som samerna utsätts för. Hon skriver idag på DN:s debattsida att läget är akut och om inget görs riskerar rennäringen och övrig samisk kultur att tillhöra historien. De rapporterar P4 Västerbotten.

Agneta Broberg menar att debatten kring gruvboomen är ett tydligt exempel på att Sverige inte respekterar samernas rättigheter.

FN:s rasdiskrimineringskommitté har nyligen utryckt sin oro över att Sverige inte respekterar samers rättigheter till mark och att den svenska staten – utan samers samtycke – öppnar upp för en växande gruvnäring inom de samiska områdena, skriver Agneta Broberg i sin debattartikel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista