1 av 3
Richard Åström, ordförande i Handölsdalens sameby, vill se en samisk nationalpark i de södra Jämtlandsfjällen. Foto: Máret Steinfjell / SVT Sápmi
2 av 3
Den planerade nationalparken skulle omfatta 230 000 hektar, varav drygt hälften skulle ligga i det befintliga naturreservatet Vålådalen. Bild: Länsstyrelsen i Jämtlands län.
3 av 3
Kristina Jonsson, Länsstyrelsen i Jämtlands län. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Jämtland

Vill skapa världens första samiska nationalpark

3:22 min

Sedan förra året arbetar länsstyrelsen i Jämtland med att utreda en ny nationalpark i södra Jämtlandsfjällen. De berörda samebyarna tar tillfället i akt och vill skapa världens första samiska nationalpark. 

Länsstyrelsen i Jämtland arbetar på uppdrag av Naturvårdsverket med en förstudie som utreder en eventuell nationalpark i Jämtlandsfjällen, närmare bestämt i Sylarna-Helags-Vålådalen-området. 

Richard Åström är ordförande i Handölsdalens sameby och han hoppas att man tar till vara på möjligheten i en eventuell nationalpark.

– Det här ju något helt nytt. Det är ett helt nytt tankesätt att ett urfolk kanske skulle sköta en nationalpark.

Parken skulle innefatta delar av Mittådalens sameby, omkring halva Tåssåsen och hela Handölsdalen. I ett remissvar från de tre samebyarna menar man att arbetet borde leda till att förverkliga "världens första samiska nationalpark". 

– Det skulle vara en nationalpark där renen står i fokus, förklarar Åström. Där samebyarna har stort inflytande både över själva driften och kanske rent av sköter många delar i nationalparken.

Men en eventuell nationalpark ligger långt fram i tiden, oavsett hur den skulle skötas och av vem, säger Kristina Jonsson på Länsstyrelsen.

– Det är ett antal år i framtiden, om vi ens kommer igång med en sån process.

För Richard Åström råder det inga tvivel, det viktigaste i en nationalpark måste vara renskötseln.

– Det är ju ändå renen som har format de här områdena under tusentals år.

Han tror inte att andra intressenter i området, till exempel turister eller fiskare, skulle ha något emot en samisk nationalpark. 

– När de får full kännedom om vad vi menar så tror jag att de tycker att det är positivt. Det handlar inte om att stänga ute någon, utan om att aktivt tillvarata rennäringens intressen tillsammans med ortsbefolkningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista