Jörgen Jonsson, SSR:s ordförande. Foto: Stefan Karlsson / SVT Sápmi

SSR vill inte delta i arbetet med en dialog mellan gruv- och rennäring

Svenska samernas riksförbund vill inte vara delaktig i regeringens uppdrag om en dialog mellan gruv- och rennäring. De uppmanar också berörda samebyar att inte heller delta i dialog eller samråd utifrån dessa förutsättningar.

Svenska samernas riksförbund ger nu sin syn på det uppdrag som länsstyrelsen i Norrbotten fått av regeringen, att ta fram en modell för samråd och dialog mellan gruv- och rennäring. Arbetet ska genomföras av Sametinget, SweMin och SSR.

I ett brev riktat till sina medlemmar vill SSR tydliggöra att SSR inte avser att delta i uppdraget. Orsaken är att de anser att uppdraget är utformat utifrån gruvnäringens intressen och att det är i strid mot Sveriges internationella åtaganden gentemot samerna som urfolk.

I brevet skriver SSR:s förbundsordförande Jörgen Jonsson: ”Uppdraget tillsammans med mineralstrategins utformande, samt regeringens beslut i Rönnbäcken/ Tärnaby innebär ett tydligt ställningstagande från regeringen, att de inte har för avsikt trots internationell kritik, att säkerställa möjligheterna för en långsiktig, hållbar och traditionell renskötsel.”

SSR menar att lagstiftningen måste ändras innan en dialog mellan gruv- och rennäring kan ske. Det för att harmonisera med de åtaganden som Sverige förbundit sig att följa gentemot det samiska folket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista