Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.

Glesbygden kan få mer stöd för att behålla butiker

Regeringen vill ge mer stöd till butiker och annan kommersiell service i glesbygd. En utredning som ska se över förutsättningarna för stöd och hur det skulle kunna utformas, ska tillsättas nästa år.

Redan idag har länen möjlighet att stödja kommersiell service genom i huvudsak investeringsbidrag. Nu vill regeringen att ett kompletterande statligt stöd ska kunna komma till stånd.

- Tillgång till service är en förutsättning för tillväxt. Går det inte att tanka bilen eller handla mat inom rimliga avstånd är det svårt för en bygd att vara attraktiv för människor, företag och besökare, säger näringsminister Annie Lööf i ett pressmeddelande.

Antalet livsmedelsbutiker i glesbygdsområden har minskat sedan mitten av 1990-talet och många i glesbygden har mer än 20 minuters restid till den närmaste butik. Det enligt myndigheten Tillväxtanalys.

- Lanthandeln är inte bara ett köpeställe. Den är också en viktig mötesplats och fungerar ofta som nod för olika typer av offentlig service, exempelvis apoteksombud. Försvinner lanthandeln, riskerar även annan viktig samhällsservice att urholkas, fortsätter Annie Lööf. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".