Eskil Erlandsson. Foto:Anders Wiklund/ Scanpix
RUOŦŦA/ SVERIGE

Landsbygdsministern svarar på DO:s kritik om att Sverige diskriminerar samer

1:55 min

Diskrimineringsombudsmannen kräver att Sverige stoppar diskriminering av samer. Och tar samefrågan på allvar. Nu svarar Sveriges landsbygdsminister Eskil Erlandsson som säger sig ta kritiken på allvar och svarar att man gjort mycket för att förbättra för samerna.

Sameradion har fått skriftlig svar från Landsbygdsdepartementet, som skriver att de tar kritiken på allvar. Men menar att Sverige lever upp till de flesta krav i ILO 169.

Sverige jobbar med folkrättsliga åtaganden genom Nordisk samekonventionen, som liksom ILO-konventionen kräver konsultationer med urfolk.

Men Diskrimineringsombudsmannen anser att Sverige diskriminerar samer. Det på grund av att Sverige inte följer internationella konventioner som skyddar samiska rättigheter till land och vatten. Speciellt är hon kritisk till att lov och regler som finns inte följs.

- Trycker särskilt också på att dom regler vi har enligt miljöbalken till samrådsskyldighet. De regler vi har idag har inte följs, det tycker jag är ett allvarligt problem, säger diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg.

Landsbygdsdepartementet skriver att det finns interessekonflikter mellan det samiska och övriga samhället. Rennäring utsätts för en rad utmaningar som högt rovdjurstryck och exploateringar, därför vidtar regeringen åtgärder för att överbrygga motsättningar. Bland annat har Norrbottens länsstyrelse fått i uppdrag att ta fram förslag på hur man kan förbättra dialogen mellan samebyar och andra näringar.

Diskrimineringsombudsmannen säger att regeringen måste ta tag ILO-konventionen och börja jobba med den.

- Jag tycker inte att den processen behöver ta särskilt lång tid, mot bakgrund att vi har en utredning om ILO-konventionens ratificerande, så grundjobbet är så att säga gjort, säger Agneta Broberg.

I ett e-post skriver Landsbygdsministern att regeringen har vidtagit en rad åtgärder för att stärka det samiska folkets ställning som urfolk och nationell minoritet. Flera myndighetsuppgifter är överförda till Sametinget. Sametinget har fått utökat uppdrag att medverka i samhällsplaneringen.

Landsbygdsdepartementet skall i höst bjuda Sametinget och andra samiska representanter till en dialog om den framtida samepolitiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista