Per Ahl, VD för SveMin. Foto: Erja Lempinen
Sápmi

Delade meningar om regeringens lösning för att minska kollision mellan gruv- och rennäringen

Per Ahl, VD för SveMin: "Jag tycker det är jätteolyckligt"
1:42 min

Regeringen vill få igång en dialog mellan gruv- och rennäringen. SSR, Svenska samernas riksförbund, väljer att ställa sig utanför medan SveMin och Sametinget kommer att delta i arbetet.

- Jag tycker att det är jätteolyckligt, det är ju så att alla våra olika näringar har ett behov av att samverka för att kunna lyckas i det framtida samhället, säger  Per Ahl, VD för SveMin,  gruvbranschens organisation i Sverige.

- Att hoppa av den här typen av arbete som ska driva oss framåt, göra oss bättre tycker jag är olyckligt, säger Per Ahl.

Länsstyrelsen i Norrbotten fick av regeringen uppdraget att leda arbetet med att ta fram en vägledning för samråd mellan gruv- och rennäringen. Båda näringarnas branschorganisationer, SveMin, SSR och Sametinget har getts möjlighet att delta.

- Jag tycker att det är ett viktigt uppdrag. Att skapa en mall för hur vi ska kunna samverka på ett bättre sätt med respekt och förståelse för varandras näringar, säger Per Ahl.

I ett brev till sina medlemmar klargör SSR att de inte tänker delta i arbetet förrän Sveriges minerallagstiftning tar hänsyn till de internationella åtaganden Sverige förbundit sig att följa gentemot samerna. Sametinget har däremot inte tänkt missa chansen att kunna påverka.

- Självklart kommer vi ta det här arbetet på allvar och se till att vi får så bra förutsättningar som möjligt och kan påverka, i det här fallet gruvnäringen, säger Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande.

Vad tycker du om att SSR har tagit beslutet om att avstå?
- Nej, jag har inga kommentarer. De har ju sina anledningar och jag respekterar deras beslut, säger Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna och Sametingets styrelseordförande.

SSR vill inte delta i arbetet med en dialog mellan gruv- och rennäring

Jörgen Jonsson, SSR:s ordförande. Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi

Svenska samernas riksförbund vill inte vara delaktig i regeringens uppdrag om en dialog mellan gruv- och rennäring. De uppmanar också berörda samebyar att inte heller delta i dialog eller samråd utifrån dessa förutsättningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".