LKAB:s gruva i Kiruna. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
Giron/ Kiruna

LKAB slipper ansvar för svår olycka

Gruvbolaget LKAB slipper betala företagsbot för en olycka i anrikningsanläggningen i Kiruna i januari 2011. En man skadades då svårt efter ett fall på sju meter. Enligt tingsrätten kunde LKAB inte förvänta sig att olyckan skulle hända mekanikern, skriver tidningen Arbetarskydd.

Durkplåten på en gångbrygga behövde repareras. LKAB anlitade ett annat företag för att göra jobbet. Två erfarna mekaniker skar upp en bit av plåten för att undersöka vad som måste göras. En av dem gick sedan ut på gångbryggan, som gav vika.

Rätten anser att LKAB borde ha kontrollerat den rostiga gångbryggan tidigare, och betonar att gruvföretaget hade ställts till ansvar om det hade rört en av de egna anställda. Men med tanke på de aktuella omständigheterna slipper LKAB företagsbot, beslutar rätten.(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".