Annie Lööf kommer inte att möta Sametingets ungdomsråd. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Gállok / Kallak

Annie Lööf vill inte möta Sametingets ungdomsråd

I slutet av juli bjöd Sametingets ungdomsråd in näringsminister Annie Lööf till en diskussion om situationen i Kallak. Nu har ministern tackat nej till inbjudan. Från ungdomsrådets sida menar man att regeringen försöker reducera det samiska folket. 

Det var i samband med den första, mycket uppmärksammade polisinsatsen i Kallak som Sametingets ungdomsråd skrev till Annie Lööf och bjöd in henne till Kallak för att diskutera situationen med mineralprospekteringar i Sápmi.

Nu har ministern besvarat inbjudan via sin politiskt sakkunnige Marie Wickberg, som inte håller med om ungdomsrådets syn på statens mineralpolitik.

– Jag instämmer inte i åsikten att våra mineraltillgångar ges bort till utländska bolag, eller till något bolag för den delen. I Sverige har vi valt en modell med en låg mineralavgift, där en del tillfaller staten och en annan markägaren, förmedlar Wickberg.

Men ungdomsrådet är inte nöjda svaret. 

– Vi från Sametingets ungdomsråd ser detta som ett försök från Sveriges regering att reducera det samiska folket till ett ekonomiskt intresse som kan vägas på samma våg som vilken annan företagsverksamhet som helst, säger rådets ordförande Josefina Lundgren Skerk (Jakt- och fiskesamerna). 

– Våra marker, identitet och kultur är inget som riskkapitalister ska få spekulera med, särskilt inte i en verksamhet som innebär permanent förstörelse av naturen, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista