1 av 2
Detta är området I Rönnbäck där en nickelgruva kan bli aktuell. Foto: SVT
2 av 2
Mattias Åhrén, Samerådets människorättsavdelning. Foto: Jörgen Heikki.

Samerådet och Vapstens sameby stämmer Sverige inför FN:s Rasdiskrimineringskommitté

3:28 min

Samerådet och Vapstens sameby har lämnat in ett klagomål till FN:s rasdiskrimineringskommitté. Detta på grund av regeringens beslut att tillåta bolaget Nickelmountain AB att öppna nickelgruva i Rönnbäck i Tärnafjällen.

Samerådet och Vapsten anser att Sverige bryter mot samebyns medlemmars mänskliga rättigheter. De tycker att det är märkligt att svenska staten kan fortsätta att ignorera FN:s krav på att Sverige ska ändra sin minerallag så att samebyarna ska ha rätt att vara med och besluta om gruvetablering inom sina områden.

Ledaren för Samerådets människorättsavdelning Mattias Åhrén, förväntar sig att FN:s rasdiskrimineringskommitté stoppar det planerade dagbrottet.

- Vi utgår utifrån hur den här kommittén har resonerat tidigare, att man kommer att uppmana Sverige att stoppa det här projektet. Det strider mot mänskliga rättigheter och är diskriminering om Sverige låter gruvprojektet att fortsätta, säger Åhrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista