Lennart Rohdin. Foto: Anna-Maria Ahlén/Sameradion.

"DAUM-flytten är lagtrots från myndighetens sida"

"Lägg ihop SOPI i Stockholm och Uppsala"
1:27 min

Institutet för språk och folkminne, SOFI, får i regeringens budget 3 extra miljoner, men dessa pengar ska gå till språkprojekt, inte till att finansiera att DAUM blir kvar i Umeå. Tidigare folkpartistiske riksdagsledamoten Lennart Rohdin är emot en flytt av DAUM från Umeå.

– Jag tycker det är ett solklart exempel på den storsvenska arrogans som alltid riktats mot de nationella minoriteterna.

Rohdin menar att det över huvudet på berörda minoriteter, samer och tornedalingar, bestämts att flytta huvuddelen av det samiska och det tornedalska kulturarvet från Umeå ner till de södra delarna av landet.

 – Man gör det för att institutet har ett sparkrav på sig på 10 miljoner kronor, därför att kulturministern inte har råd att kompensera institutet för de nya uppdrag man har givit, säger Lennart Rohdin, som bland annat ledde arbetat med införandet av lagen om minoriteter och minoritetsspråk.

Lennart Rohdin är mycket kritisk till Institutet för språk- och folkminnens, SOFI´s beslutsprocess kring flytten av DAUM. Han menar att det inte skett någon samrådan med samer och tornedalingar.  

– Det här har ju institutets ledning fullständigt struntat i. Jag skulle säga att det är ett nästan uppenbart lagtrots från myndighetens sida, säger Rohdin.  

Lennart Rohdin föreslår istället att SOFI´s lokaler i Stockholm respektive Uppsala borde slås ihop. 

– Institutet borde titta på vad det finns för alternativ om man nu är tvungen att spara 10 miljoner kronor. Det är ju så att institutet har sina två huvudsakliga verksamheter i Uppsala respektive i Stockholm. Lägg ihop dem på ett och samma ställe så sparar man säkerligen mycket mer pengar än vad man gör genom att flytta det samiska och tornedalska kulturarvet till Stockholm. 

Anna-Maria Ahlén
Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".