Sameby begär ytterligare rovdjursersättning - Landsbygdsdepartementet avslår

Landsbygdsdepartementet avslår Ohredahkes begäran om ytterligare rovdjursersättning. Samebyn har krävt sammanlagt 22 miljoner kronor - ersättning som samebyn anser sig ha förlorat mellan åren 2004-2012. Men Ohredahke sameby ger inte upp.

– Nu funderar vi från samebyn att komma till nästa instans och det är tingsrätten. Vi måste fortsätta på ärendet. Så här kan vi inte sluta.

Det var i början på september i år som Ohredahke sameby i ett brev till regeringen begärde ytterligare rovdjursersättning. Samebyn krävde sammanlagt 22 miljoner kronor - Summan är grundad på renantal, rovdjursantal, rovdjursersättningar, slaktvikter samt köttpriser. 

Men Landsbygdsdepartementet avslog samebyns begäran, med motiveringen att Ohredahke sameby redan fått den ersättning, de enligt viltskadeförordningen har rätt till.

Ohredahkes ordförande Sture Åhrén säger att de låga rovdjursersättningarna inte bara berör deras sameby:

– Om alla samebyar tänker efter så har de inte ökat anslagen sedan 2001, säger Sture Åhrén som tycker att det är hög tid att agera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: