Ruoŧŧa / Sverige

Samer i möte med integrationsministern

Idag träffar samiska representanter integrationsminister Erik Ullenhag för att diskutera hur Sverige ska uppfylla sina åtaganden mot samerna som nationell minoritet. – Vi kommer fokusera på språkundervisningen, säger Per Jonas Partapuoli, ordförande i Sáminuorra.

För att stärka de nationella minoriteternas inflytande ska regeringens ansvariga för minoritetsfrågor, integrationsminister Erik Ullenhag, idag träffa representanter från Sametinget och Sáminuorra för ett samrådsmöte.

– Sverige har i början av september överlämnat en rapport till Europarådet om minoritetsspråken, om vad man har gjort hittills, berättar Partapuoli. Målet med mötet är att diskutera det.

I rapporten svarar regeringen bland annat på kritik om förskoleundervisning på samiska och bristen på utbildning för samiskalärare. Just utbildningen är också en fråga som Sáminuorra vill lyfta på mötet med statsrådet.

– Vi kommer att trycka på språkundervisningen, på vad som skulle behöva göras för barn och speciellt för ungdomar, säger Partapuoli, som dock inte har tänkt lyfta några krav när man träffar ministern.

– Nej, man måste vara ödmjuk, säger han. Det här är ett samrådsmöte och det är bättre att försöka förklara och berätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: