Salto SS Foto: Ola Pittsa
Malmberget

Allhelgonacupen i Malmberget kan vara hotad

"Det här kan bli nordkalottens största inomhusturnering"
1:47 min

Intresset för Allhelgona cupen i Malmberget har minskat det senaste åren. Antalet deltagande lag sjunker och de deltagande lagen kommer mestadels från lokalområdet. Publikmässig lockar arrangemanget nästan enbart deltagande lag och deras anhöriga. Många befarar därför att Allhelgonacupens framtid är hotad.

Tony Kuorak, fotbollsengagerad Gällivarebo tycker därför att man ska öppna upp cupen för alla. Nordkalottens största inomhusturnering är hans vision.

– Allhelgonacupen är en trevlig tillställning då man får träffa folk och man får titta på lite fotboll. Men kvalitén har sjunkit oerhört mycket gällande cupens deltagare, säger Tony Kuorak om årets Allhelgona cup som ägde rum för två helger sen i Malmberget.

Allhelgonacupen befinner sig i en negativ trend, för 2012 deltog enbart elva herrlag. Året 2011 deltog elva herrlag och fem damlag. 2010 deltog sexton herrlag och åtta damlag. Nu är det dags för en förändring menar Tony Kuorak, för han har en tydlig bild av vad Allhelgonacupen kan bli.

– Det här kan bli nordkalottens största inomhusturnering, menar Kuorak.

Det är Gällivare sameförening som arrangerar Allhelgonacupen i Malmberget och där ansvarar Carola Johansson för turneringen. Hon säger att de har haft vissa diskussioner om turneringens öppenhet.

– Vi har tänkt tanken att öppna upp för fler lag och det kan innebära att fler anmäler sig till cupen. Det skulle kunna bli en turnering med större utslag, säger Carola Johansson.

Men hur blir den samiska profilen, charmen och stämningen då?

– Jag är lite rädd att om man öppnar upp den och den blir jätte stor och det kan då innebära att cupen tappar bort de samiska, menar Carola Johansson

Men även om Gällivare sameförening är delvis tveksam till att öppna upp reglerna så befarar Carola Johansson att öppenhet är ett måste för cupens överlevnad.

– Diskussionen med våra egna killar som spelar i herrlaget menar att vi måste öppna upp cupen för att det ska komma fler folk, så att cupen kan hållas vid liv, säger Carola Johansson ansvarig för Allhelgona cupen i Malmberget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".