Vill höja rovdjursersättningen för varg

Sametingspartiet Guovssonásti vill höja rovdjursersättningen på varg från fjolårets 500 000 till 1,5 miljoner kronor, det skriver partiet i en motion till Sametinget. Ledamot i partiet Guovssonásti, Marita Stinnerbom, säger att pengarna redan finns där om man minskar på vargstammen.

-  Vargen skapar ett otroligt merarbete och vargföryngring i renskötselområdet. Det kommer inte att fungera, det har vi ju sett i och med Junselevargen i fjol, säger Marita Stinnerbom.

Sametingspartiet Guovssonásti skriver i sin motion till Sametinget att man vill höja ersättningen av vargföryngringar med fjolårets 500 000 till 1,5 miljoner för att det skall vara en ersättning som vargen faktiskt orsakar. Rovdjursersättningen ligger långt under de verkliga skadorna idag. Rovdjursföryngringarna har ökat och även kilopris på ren har ökat, men rovdjursersättningen har inte hängt med säger Marita Stinnerbom ledamot i partiet Guovssonásti.

- När man ser att det inte fungerar att ha en föryngring där så är det ju skyddsjakt i första hand som gäller. Är det inte möjligt med skyddsjakt så skall de flyttas, säger Marita Stinnerbom.

Stinnerbom säger att makthavarna måste förstå att varg och björn i renskötselområdet inte är förenligt och skall man göra en skadeförebyggande åtgärd mot rovdjuren då måste man även få ersättning för det. Många samebyar har svårt ekonomiskt och inventeringskostnaderna täcker inte på lång väg vad samebyarna lägger ned. Det är helt enkelt reducering av rovdjursstammarna  och skyddsjakt  som gäller, menar Stinnerbom. Att man reducerar rovdjursstammarna så att det blir mindre föryngringar samtidigt som medlerna ligger kvar, då klarar man att öka rovdjursersättningarna utan problem säger Marita Stinnerbom.

- Antas nu den här rovdjurspropositionen så skall ju rovdjuren registreras och då finns det möjligheter att öka rovdjursersättningarna i den budget som ligger idag, säger Stinnerbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: