– Vi lyfte att det är en grupp i samhället som inte alls kommer i beaktande, säger Marie-Louise Allas. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Ruoŧŧa / Sverige

Vill ha stöd till funktionshindrade på samiska

De samiska förvaltningskommunerna borde inte bara erbjuda barn- och äldreomsorg på samiska, utan också stöd till funktionshindrade. Det tycker Marie Louise Allas, Sametingets språk-, kultur- och informationsavdelningschef, som igår lyfte frågan på ett möte med integrationsministern.

Igår träffade samiska representanter integrationsminister Erik Ullenhag för att diskutera de nationella minoriteternas situation. Marie Louise Allas tog då upp frågan om minoritetsspråkslagen, som hon inte anser omfattar alla.

– Vi lyfte att det är en grupp i samhället som inte alls kommer i beaktande vad gäller minoritetsspråkslagen, och det är människor som omfattas av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Människor som omfattas av LSS har ofta livslånga insatser. Man kan vara samisktalande och då är det bra om man får språket tillgodosett av dem som tar hand om en, säger Allas.

Nu vill hon att man från regeringshåll arbetar vidare med frågan och på sikt utvidgar lagen till att också omfatta stöd för funktionshindrade.

– Jag hoppas att ministern tar med sig frågan till Socialdepartementet och ser över den, så att det kanske blir en ändring i minoritetsspråkslagen.

Från Sametinget har man inte arbetat med den här frågan ännu, men man kommer att göra det i framtiden, menar styrelseordförande Håkan Jonsson.

– Alla människor ska kunna använda sitt modersmål, oavsett om man är funktionshindrad eller inte. Det här är inget som vi har lyft politiskt, men självklart är det här något som måste komma med i processen där vi jobbar för att allt fler ska kunna använda modersmålet, säger han.

Förvaltningskommuner

I Sverige finns 19 samiska förvaltningskommuner, från Kiruna i norr till Älvdalen i söder. I en förvaltningskommun har man rätt till äldrevård och barnomsorg på samiska, och man får använda språket vid myndighetskontakter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista