Caught by Umeå satte Umeå på kartan

"samiska kulturen avgörande"
1:37 min

Den två månader långa Europaturnén Caught by Umeå levde upp till förväntningarna, den satte Umeå på kartan enligt de ansvariga för turnén.
- Väl investerade pengar, säger kommunalrådet Marie-Loise Rönnmark som är ordförande i kulturhuvudstadsutskottet.

Allt som allt kostade turnén 15 miljoner kronor, vilket Marie-Louise Rönnmark jämför med en annons i DN som går lös på cirka en halv miljon kronor.

Genom att åka ut i Europa har man nått ut till 50 miljoner läsare enligt uträkningar och Umeå har fått visa vad man går för. 2014-gänget menar att ett direkt resultat av turnén är att det världsledande reseförlaget Lonely Planet utnämnt Sverige till fyra på sin lista för heta besöksmål under 2014, med hänvisningar till kulturhuvudstadsåret 2014.

Genom att räkna alla som besökt turnén vet man att 56 000 människor har varit inne i "hubben", det man kallar den mobila lokal som man rest runt med. Media uppmärksamheten har varit stor, precis som man önskat och nu väntas stora spinn off effekter. 

Framgångsreceptet är enkelt, Norrland precis som det är, enligt Karin Arvidsson, ansvarig för turnén för Umeå2014:s räkning.

- Jag tror att det vår fantastiska natur i kombination som vi har här uppe, inklusive den samiska kulturen, det tror jag är ett framgångsrecept i Europa, säger Karin Arvidsson. 

Arvidsson tror att de samiska inslagen ute på turnén har varit avgörande. Intresset för den samiska kulturen är enormt i Europa berättar hon.

Under dagens presskonferens påtalar de ansvariga för turnén att medskapande har varit den process som gjort allt möjligt, att man från samiskt håll tidigt ställt sig kritiska till turnén och att Visit Sápmi valde att inte ingå i turnén ser Arvidsson inte som att någon hoppat av eller gått emot.

- Jag tycker det är naturligt med en diskussion löpande om hur man framställer det samiska när vi lämnar norra Sverige, det har varit viktigt för oss att det är samerna själva som gjort det, det är inte vi som har tolkat och presenterat den, säger Karin Arvidsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".