Ser ingen risk för jäv i utredning om renantal

Länsstyrelsen ser inga problem med att Per Gustav Idivuoma ska utreda högsta renantal i de fyra nordligaste samebyarna, varav en är hans egen sameby Lainiovuoma. Grannbyn Saarivuoma har tidigare riktat kritik mot vad de menar är en jävssituation.

Chefen på länsstyrelsens rennäringsenhet Erik Gustavsson avvisar kritiken.

– PG Idivuoma ska inte besluta i den här frågan, hans uppgift är enbart att samla ihop fakta och lämna ett förslag. Sedan ska det här förslaget gå ut på remiss till alla berörda samebyar och alla kommer att få möjlighet att lämna sina synpunket på den här faktan som är insamlad, säger Gustavsson.

De fyra nordligaste samebyarna Talma, Sarivuoma, Lainiovuoma och Könkämää har ett gemensamt högsta renantal. Det har att göra med att det inte funnits fastlagda gränser mellan byarna.

Men för snart tio år sen beslutades att fastslå gränserna och nu kan man alltså fastställa högsta renantal för varje sameby individuellt. Erik Gustavsson menar att samebyarna då kan planera för en långsiktigt hållbar rennäring inom sitt eget område.

Vad som är högsta renantal för var och en av byarna ska alltså utredas av Per Gustav Idivuoma, som själv är ordförande i Lainiovuoma.

Det har fått grannbyn saarivuomas ordförande Per Anders Nutti att gå i taket, han kommer inte att godkänna nåt sånt, har han sagt i vår tidigare rapportering.

Erik Gustavsson på länsstyrelsen säger att Per Gustav Idivuoma fick jobbet bland annat för att han känner till förhållandena i de nordliga byarna och för att han är insatt i konventionsförhandlingarna om renbete i Norge.

Men visst förstod Gustavsson att beslutet skulle kunna väcka reaktioner.

– Jo, risken för kritik såg jag, men jag var tvungen att väga risken för en viss kritik i det fallet mot hans stora kunskaper inom området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: