Sápmi

Samebyar i Sverige har förväntningar på FN:s rasdiskrimineringskommitté

Nu har fler samebyar i Sverige börjat fundera på om man måste söka hjälp från FN:s rasdiskrimineringskommitté, som redan Vapsten sameby i Västerbotten har gjort. Niila Inga som är renskötare i Leavas sameby i Norrbotten har höga förväntningar på FN:s rasdiskrimineringskommitté.

I september lämnade Vapstens sameby tillsammans med Samerådet in ett klagomål till FN:s rasdiskrimineringskommitté. Detta på grund av regeringens beslut att tillåta bolaget Nickelmountain AB att öppna nickelgruva i Rönnbäck i Tärnafjällen.

Samerådet och Vapsten anser att Sverige bryter mot samebyns medlemmars mänskliga rättigheter. De tycker att det är märkligt att svenska staten kan fortsätta att ignorera FN:s krav på att Sverige ska ändra sin minerallag så att samebyarna ska ha rätt att vara med och besluta om gruvetablering inom sina områden.

- Det är bra. Det visar att samebyarna är på rätt väg. Vi har rättigheter, säger Niila Inga från Laevas sameby, som länge har engagerat sig i gruvfrågan.

Inom Laevas och Girjas samebyar så planerar gruvföretagen Avalon och Kiruna Iron gruvetableringar i Rakkuri och Ruovdenjunni på samebyarna renbetesmarker. Båda samebyarna har ett klagomål färdigt att lämna till FN:s rasdiskrimineringskommité, så fort en bearbetningskoncession från gruvföretagen skickas in.

- Man är egentligen tvungen att gå via FN. För hjälp från staten finns inte. Så länge Samerådet orkar driva dem här frågorna så tror jag att fler samebyar kommer att gå samma väg, säger Niila Inga.

Vapstens sameby och Samerådets klagomål är hemligstämplat enligt FN:s direktiv, då det är ett individuellt klagomål. Senast i januari kommer regeringen att ge ett svar till FN.

Se inslaget i Oddasat kl 17.30 SVT2

Reporter: Anna-Karin Niia SVT Oddasat

Reporter: Anne Marit Päiviö SVT Oddasat

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista