Karesuando

Kiruna kommun agerar för eleverna i Karesuando

Sameradion har tidigare berättat om Karesuando skola där elever saknar lärare på plats under sina lektioner. En situation som skolinspektionen ser allvarligt på då det riskerar elevernas lärande. Nu är förändring på gång enligt kommunens talesman.

Från Kiruna kommuns sida säger förvaltningschefen för barn och utbildningsförvaltningen Simon Lind så här om skolinspektionens syn på saken.

- Kiruna kommun har inte erhållit någon formell kritik från skolinspektionen och vad jag förstår så är det en enskild tjänsteman som uttalar sig om ett förhållande på en av våra grundskola. Jag kan inte desto mer kommentera den kritiken, säger Lind.

För en vecka sedan blev Lind varse om att barnen på högstadiet i Karesuando skola inte har någon lärare i klassrummet på sina engelska och svenska lektioner. Deras föräldralediga lärare spelar istället in föreläsningar som barnen får ta del av på lektionerna. Barnen har själva sagt att de inte lär sig något.

- Nej, det är ju tråkigt och så ska det ju inte vara, om de upplever att de inte lär sig något har vi ju en brist här och måste hitta en annan lösning än de som hittills har varit aktuella, säger Simon Lind.

Tillsammans med Karesuando skola jobbar nu kommunen aktivt för att lösa elevernas situation. Simon Lind påtalar vid ett flertal tillfälle att de lägger ner energi på frågan men liksom andra förvaltningar i kommunen har de svårt att hitta arbetskraft.

- Det är arbetskraftbrist i mångt och mycket skulle jag vilja hävda, säger Simon Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".