Samiskaundervisningen prioriteras inte.(Arkivbild) Foto: SVT
Vännäs

"Hela tiden har samiskan varit prioritet 348 i ordningen"

2:13 min

I Vännäs har elever fått vänta på att få undervisning i samiska i flera månader. Det här kritiserar nu föräldrar. Men skolinspektionen tycker att det är helt acceptablet.

– Hela tiden har samiskan varit prioritet 348 i ordningen och jag skulle vela se den här sortens grej hända svenskan eller engelskan. Till och med musik i skolan går långt före och startar alltid före alla modersmål, det begriper jag inte alls, säger föräldern Patricia Sydlén.

Från och med nu ska eleverna på Vegaskolan och Vännäsbyskola få två timmar samisk undervisning per vecka, för att komma ikapp de två månader som gått förlorat sen terminen startade.

Orsaken till förseningen är inte lärarbristen, utan att skolans årliga schemaplanering tagit sådan tid, det är vad föräldern Patricia Sydlén har fått förklarat till sig.

Den långa väntan tills undervisningen startar gör så att barnen får svårare att uppfylla kraven för kursplanen, menar Patricia Sydlén.

Hon har anmält ärendet till skolinspektionen men fått till svar att det är okej att barnen får vänta med samiskan i flera månader.

 – Jag tycker att det är helt vansinnigt. Ett minoritetsspråk bör få gå före allt annat, sedan så kunde skolan ha planerat bättre, säger Sydlén. 

Det är inte första gången som Patricia Sydléns barn får vänta med samisk undervisning i Vännäs utanför Umeå. Det är nionde året som hon upplever att samiskan blivit bortprioriterad i skolan, vilket gjort så att hennes äldsta dotter gett upp samiskan helt.

Men med start denna vecka ska hennes två yngre barn få börja med samiskaundervisningen. Patricia Sydlén befarar att språket kommer att dö ut helt om inte samiskan blir högre prioriterat i skolan.

– Ändrar dom ingenting, så har samiskan ingen framtid. Det prioriteras lågt, vi har alldeles för få timmar och så startar den så sent... så tyvärr, säger Patricia Sydlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista