1 av 2
Från förhanadlingarna i Högsta domstolen om Nordmalingmålet
2 av 2
Glädje efter samebyarnas seger i Nordmalingmålet.
NORDMALINGMÅLET

Samefonden åter till domstol med samebylån

Tvisten mellan Samefonden och samebyarna i Nordmalingsmålet fortsätter.
Nu vänder sig Samefonden åter till domstol för att få tillbaka hela sitt lån till samebyarna.
Det handlar om 2,5 miljoner kronor som fonden vill ha tillbaka.
Men samebyarna ställer sig frågande till hela processen.

Samebyarna Ran, Ubmeje och Vapsten har åren 2000-2010 av Samefonden beviljats flera lån om sammanlagt 6,4 miljoner kronor för advokatkostnader i samband med sedvaneprocessen om renbete i Nordmaling.

I april 2011 slog Högsta domstolen fast att samebyarna har rätt till renbete - men därefter har samebyarna hamnat i en ny rättsprocess, nämligen mot Samefonden.

Tvisten handlar om hur lånen ska regleras och samebyarnas inställning till en början har varit att lånet ska efterskänkas, eftersom samebyarna anser att domen kommer fler samer till gagn samt att pengarna till Samefonden kommer från ersättningar för intrång som drabbar rennäringen.

Styrelsen för Samefonden har dock hela tiden hävdat att lånet ska betalas tillbaka, speciellt med tanke på att samebyarna vann målet och därför fått stora delar av sina rättegångskostnader ersatta av motparten.

Trots flera påstötningar så betalade inte samebyarna och i februari lämnade därför Samefonden in en stämningsansökan vid Lycksele tingsrätt.

Detta ledde till en överenskommelse i juni där samebyarna betalade tillbaka fyra miljoner kronor som skulle följas av förhandlingar om en avbetalningsplan.

Samefonden drog därför tillbaka sin stämningsansökan i tingsrätten och därefter har parterna försökt komma överens om en avbetalningsplan - utan att lyckas.

Som villkor har Samefonden krävt två saker: dels att samebyarna redovisar sin ekonomi, dels att avbetalningsplanen är skriftlig.

Vid sitt möte den 26 september beslutade Samefonden att föreslå samebyarna att betala 1,2 miljoner kronor innan årsskiftet och återstående 1,3 miljoner genom avbetalning på 10.000 kronor per månad.

Samebyarna är tveksamma till detta - speciellt den här tiden på året som är kostsam inom rennäringen med långa transporter och renskiljningar.

Samebyarna har i stället föreslagit att de betalar 600 000 kronor innan nyår, betalar av 10 000 kronor från sista oktober och ytterligare 600 000 kronor innan 30 juli 2014.

Om inte Samefonden går med på detta så är samebyarna beredda att acceptera deras avbetalningsplan, men med förbehållen rätt att omförhandla villkoren om de skulle vara sämre än för andra låntagare.

Men Samefonden köper inte resonemanget om samebyarnas dåliga ekonomi och påstår att byarna har ett överskott efter ersättningar för Nordmalingsmålet.

Samefonden har därför förkastat samebyarnas förslag till avbetalning och därför först vänt sig till kronofogden och nu återigen till tingsrätten för att få det återstående lånet på 2,5 miljoner kronor slutligen reglerat.

Jens Blomquist är advokatfiskal vid Kammarkollegiet och han företräder Samefonden. Enligt Blomquist finns det två skäl till att Samefonden åter vänder sig till domstol:

  • samebyarna har inte redovisat sin ekonomi tillräckligt tydligt,
  • det finns ingen skriftlig överenskommelse om en avbetalningsplan.

- Vi har inte träffat någon överenskommelese, bara diskuterat förutsättningarna, säger Blomquist.

Samebyarnas advokat, Anna Rosell är förvånad över Samefondens agerande.

- Samefonden har ensidigt beslutat om en avbetalningsplan och samebyarna har accepterat det.  Vi tycker att processen är både onödig och kränkande eftersom vi har ett avtal om hur vi ska betala tillbaka skulden. Samefondens påstående om att samebyarna har ett överskott stämmer inte, säger Anna Rosell, samebyarnas advokat.

Tingsrätten får nu ta ställning till om ett avtal rörande en avbetalningsplan finns.

Samefondens ledamöter 2014-2018

Ordförande:
Veronica Håkansson, Jakt- och Fiskesamerna,
Ledamöter:
Lars Wilhelm Svonni, Samerna,
Sylvia Simma, Samelandspartiet,
Karin Vannar, Guovssonásti,
Kristina Nordling, Min Geaidnu,
Göran Jonsson, Samelandspartiet.

Fakta Samefonden

Samefonden är en fond som har till ändamål att främja och stödja rennäringen, den samiska kulturen och samiska organisationer.
Samefondens medel förvaltas av den statliga förvaltningsmyndigheten Kammarkollegiet.
Fonden fylls på med medel som kommer genom bland annat de intrångsersättningar som tas ut vid mark-, jakt- och fiskeupplåtelser som sker genom länsstyrelserna. (Källa: Sametinget)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista