Näringsnämnden undersöker näringsmässiga värden

Sametingets näringslivsnämnd har i veckan beslutat om att undersöka hur många människor som näringsmässigt är knutna till en sameby. Detta för att kunna visa en större bild av vilka konsekvenser exploateringar i ett område medför.

Tanken är att näringsnämnden ska göra en djupdykning i någon sameby för att statuera exempel. När det talas om en sameby är bilden väldigt smal utåt och den debatt som förs ensidig menar Ol-Johán Sikku, näringsnämndens ordförande, därför vill man nu fånga helheten. 

- Ofta ställs enbart rennäringens arbetstillfällen mot till exempel gruvnäringens, men fler människor än så är beroende av sin livsmiljö utifrån sin egen kultur, till exempel slöjdare, turism- och förädlingsföretag med flera, säger Ol-Johán Sikku. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: