Jukkasjärvi

Brandlarm ett måste i hotell av is

Trots att det välkända Ishotellet i Jukkasjärvi i Kiruna kommun är byggt helt och hållet av fruset vatten är regler till för att följas. Därför blir årets bygge, som färdigställs som bäst, komplett först när brandlarmet installerats.

Så värst mycket som kan brinna finns inte i hotellet. Men reglerna har skärpts, så sedan i fjol måste även ishotell ha brandlarm.

-Det är Boverkets byggregler som säger att vi måste ha ett larm. I och med att vi bygger hotellet varje år får vi också följa de regler som finns, säger Alf Kero, platschef på hotellet, till Besöksliv.

En gång har larmet faktiskt gått.

-Vi hade en tjuvrökning i en städskrubb. Hela larmet gick, och det var ju ett bra test som visar att det fungerar, säger Alf Kero.(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: