Inomhusfotboll

Nilut Cup firar 20 år med deltagande från ryska sidan

Idag startar Nilut Cup i inomhusfotboll i Kautokeino. Totalt 26 lag deltar och för första gången finns ett lag från ryska sidan med.
"Det passar bra eftersom vi firar 20 år", säger cupledaren Isak Ole Haetta.

Tio damlag och 16 herrlag. Så ser uppställningen ut i årets upplaga av Nilut-Cup, inomhusturneringen i fotboll som i år firar 20 år.

Firandet till ära så gästas cupen för första gången av ett lag från ryska sidan. Laget heter Iskateli och cupledaren Isak Ole Haetta berättar att det är resultatet av ett vänortssamarbete som Kautokeino har i Ryssland.

 – Det är roligt att vi lyckas få lag från alla länder i Sápmi, nu har vi i år visserligen inget lag från Finland, men tidigare år har vi haft det också, säger Isak Ole Haetta.  

Liksom tidigare år så håller cupen i övrigt hög klass, med flera spelare som till vardags spelar i lag i de högsta divisionerna i Norge.

Från svenska sidan deltar tre lag. Malmberget har ett damlag och på herrsidan deltar Storlule och Gällivare sameföreningar, de är dessutom i samma spelgrupp. Vid två tillfällen har lag från svenska sidan tagit hem cupen, och det på herrsidan, år 200 vann Storlule SF och 2003 vann Sarek IF.

Matcherna startar på fredag kväll och på Nilut Cups webbsida kan du följa resultaten.

Thomas Sarri

Thomas Sarri

Sameradion
070-269 61 62

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: