Sápmi

Baskisk politiker vill ha stöd av Sametinget

1:25 min

Sametinget borde stödja det baskiska folkets rätt till självständighet, det tycker Igor Zulaika som har kommit till Sverige för att berätta om situationen i Baskien - en situation som han menar på många sätt liknar den samiska.

Allt fler regioner i Europa kräver sin självständighet. Nästa år håller Skottland en folkomröstning om att bryta sig ur Storbritannien och liknande planer finns på flera håll, inte minst i Spanien.

– Om det samiska folket skulle anse att deras enda möjlighet till överlevnad vore ett eget land, så skulle jag självklart stödja dem, säger Zulaika.

Han är medlem av partiet Sortu, som strävar efter en självständig baskisk stat. Baskien är idag uppdelat mellan Spanien och Frankrike, och det finns många likheter mellan det omstridda landet och Sápmi, menar Zulaika.

Han jämför bland annat med det baskiska språket, som bara har fått erkännande i vissa delar av Spanien. Där är en del vägskyltar på baskiska men undervisningen i språket är ännu bristfällig, berättar han.

Hur ser man då på framtiden i Baskien? Enligt Igor Zulaika kommer landet vara självständigt inom 15 år - och det är en nödvändighet, menar han.

– Alla folk borde ha rätt att välja, oavsett om det är Baskiens folk eller samerna, säger han.

Därför skulle han vilja se Sametinget ta ställning för det baskiska folkets rätt att själva välja sitt öde.

– Jag skulle föredra om Sametinget sa "det är upp till baskerna själva att bestämma, men vi anser att de borde ha rätten att bestämma", säger han.

Baskien

Baskiens flagga
  • Omkring tre miljoner människor bor i Baskien.
  • Det baskiska språket, som är helt obesläktat med andra europeiska språk, talas av ca en miljon människor.
  • Från slutet av 60-talet fördes en väpnad kamp för ett självständigt Baskien, men sedan 2011 råder vapenstillestånd.

Olle Kejonen

Reporter

+46 70 1085026

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: