Stormen Hilde

Strömlöst och stängda skolor

Skolor stängda och hushåll är strömlösa efter helgens storm. I dag har vinden avtagit, och många är nu ute för att undersöka konsekvenserna efter stormen Hilde.

Renskötaren och ordföranden i Vilhelmina Södra sameby Tomas Nejne var ute för att kolla om renhagarna klarat sig när vi ringde upp kring lunchtid i dag. 

- Vi har klarat oss bra i Klimpfjäll men det var storm natten till söndagen. Det är ännu så hård vind på fjället att vi har valt att inte ge oss upp i dag. Vi kollar hagarna i dag. Vi har fått ta bort en del björkar som fallit över stängsel, men har hittills inte hittat några större skador. 

Några mil upp på fjället, i Stekenjokk, uppmättets nytt svenskt rekord för högsta medelvind, 47 m/s på lördagskvällen.

Enligt TT hade Eon och Vattenfall imorse tillsammans drygt 11.000 kunder utan el. Värst drabbat är Västerbotten med 6.800 strömlösa hushåll. 

Flera skolor har stängt i dag, bland annat i Lycksele och Vilhelmina. I Vilhelmina kommun handlar det om skolan i Dikanäs och skolor och förskolor i Nästansjö och Latikberg. I Vilhelmina kommun har krisgruppen sammanträtt under måndagsförmiddagen. Skolledaren på Latikbergs skola Ireen Walldén berättar till Ođđasat att så länge de inte har ström är barnen hemma.

- Där de inte har ström har vi ingen skola. Många har varit utan ström sedan i lördags, så föräldrarna har varit beredda på att det inte går att vara i skolan i dag. De som inte har möjlighet att vara hemma får åka in till Vilhelmina och gå skola där.

Skolorna öppnar igen när strömmen är tillbaka. Många byar är också utan vatten, där ska vattentankar vara utplacerade. Även i Norge, i Nordland och Nord-tröndelag har stormen varit kraftig, med 4000 strömlösa hushåll, i dag efter lunch. 

Stormen Hilde har börjat avta, och ska enligt SMHI avta under dagen. Även om stormen bedarrat är det fortfarande blåsigt i Lapplandsfjällen med en sydvästlig vind på 14-18 meter per sekund i kombination med snöbyar. I området råder nu en klass 1-varning.

– Men vinden väntas avta allt mer under eftermiddagen och kvällen så det ska väl lugna ner sig nu framöver, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI till TT.

Mikaela Sjöstedt SVT Sápmi

Marja Påve SVT Sápmi 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: