Stockholm

Ligger ute med tusentals kronor för samiskaundervisning

1:48 min

Samiskan nedprioriteras när skolor planerar undervisningen – det har många fått uppleva. En som är less på det är Åsa Virdi Kroik i Stockholm, som nu för andra gången har anmält sin dotters skola till Skolinspektionen.

Problem med modersmålsundervisningen i samiska är bekant för många föräldrar, lärare och elever. Nyligen valde skolinspektionen att inte ge några påföljder mot en skola i Vännäs, där undervisningen i samiska har dröjt två månader in på terminen.

För Åsa Virdi Kroiks dotter i Stockholm var det samma problem; trots att lärare fanns har undervisningen i sydsamiska kommit igång senare än andra ämnen. Och problemen slutar inte där.

– Jag och min dotter åker upp till Snåsa, berättar hon. Då tar vi tåg eller bil och det kostar ju en slant. Det blir ett par tusen per gång. Då lämnar jag in kvitton på det och sen går tiden.

Delar av den samiska undervisningen bedrivs nämligen i intensivform, genom resor till en skola i norska Snåsa. Det handlar om många tusen kronor i resekostnader som Åsa Virdi Kroik måste ligga ute med, och det kan dröja många månader innan hon får tillbaka pengarna. Därför har hon nu för andra gången anmält skolan till Skolinspektionen.

– Jag får inget svar, jag får ingen respons. Man skiter i vad jag säger, så nu har jag för andra gången anmält skolan, berättar Virdi Kroik.

– Våra rutiner är inte bra, vi ska se över dem, svarar skolans rektor Barbro Engeflod via mejl. Vi har kontakt med utbildningsförvaltningen och vi kommer att boka ett möte med vårdnadshavaren och komma fram till bättre rutiner.

Åsa Virdi Kroik hoppas nu på förbättring. Inte bara för sin egen dotters skull, utan för alla som läser samiska som modersmål.

– Det går åt rätt håll, frågan är om det går snabbt nog. Vi måste få igång det här nu, språket är så pass farligt ute. Det måste flyta, det får inte gå flera år.