HÄRJEDALSMÅLET

Oklart hur lånet till samebyarna i Härjedalsmålet ska regleras

Samefonden har lånat ut drygt 30 miljoner kronor till olika rättsprocesser där samebyar är inblandade.
Hälften av dessa pengar har lånats ut till samebyarna i det så kallade Härjedalsmålet, där byarna förlorade mot omkring 700 markägare.
Samefondens ambition är att alla utlånade pengar ska återbetalas - men samebyarna i Härjedalsmålet har anstånd åtminstone året ut.

Det är ett av de största tvistemålen som någonsin avhandlats i svensk rättshistoria - 700 markägare stämde 1990 fem samebyar med utgångspunkten att byarna saknade renbetesrätt på markägarnas fastigheter.

En av samebyarna drog sig ur - men när den slutliga domen förkunnades 2004 stod det klart att samebyarna Ruvhten, Mittådalen, Handölsdalen och Tåssåsen förlorat maratonprocessen.

För att finanisera sina rättegångskostnader har samebyarna lånat närmare 16 miljoner kronor ur Samefonden och nu är frågan hur detta ska regleras.

- Vi hoppas naturligtvis på att få tillbaka alla pengar, annars har vi lite pengar att dela ut i framtiden. Men sen beror det också på hur alla rättstvister slutar, säger Veronica Håkansson, Jakt- och fiskesamerna, som tillträder som ordförande i styrelsen för Samefonden efter nyår.

Samebyarna säger sig ha svårt att betala tillbaka några pengar och har velat få lånen avskrivna - men Samefonden vill upprätta en avbetalningsplan.

Ett annat alternativ som förts fram är att staten ska stå för kostnaderna, vilket hittills mötts med kalla handen från staten.

Men Samefonden har gett samebyarna i Härjedalsmålet anstånd fram till nästa år åtminstone.

- Ambitionen är att ändå få tillbaka pengarna, men på längre sikt, säger Håkansson.

Av de 31 miljoner kronor som lånats ut så har endast knappt fyra miljoner kronor återbetalats.

Det är de tre samebyarna i det så kallade Nordmalingsmålet som har betalat tillbaka delar av sina lån från Samefonden, men som vi berättade i förra veckan så har Samefonden vänt sig till domstol för att få tillbaka de återstående 2,5 miljoner kronor som byarna lånat.

Nu krävs återhållsamhet, menar Veronica Håkansson.

- Vi får mindre avkastning och får mindre att dela ut. Vi har diskuterat att inte låna ut innan vi får tillbaka en del pengar. Vi ska vara mer restriktiva framöver, säger Håkansson.

Jörgen Heikki

Jörgen Heikki Foto: Björn Dahlin

Sameradion, Stockholm
08-784 72 60

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: