Sápmi

Håkan Jonsson vill ha mer samiska i skolan

1:13 min

Många kommuner gör inte ett bra jobb med modersmålundervisningen. Det säger Sametingets styrelseordförande, Jakt- och fiskesamen Håkan Jonsson, som nu vill öka antalet undervisningstimmar i samiska.

– Vissa kommuner hanterar det på ett sämre sätt, säger Jonsson. Man använder den lägre nivån för hur mycket man kan tillhandahålla det samiska språket. Då kan det i praktiken bli bara någon timme i veckan.

Många skolor och kommuner i Sverige har fått kritik för modersmålsundervisningen i samiska. Enligt Sametingets egna rapport får bara hälften av de 600 barn som sökt samiska i skolan börja modersmålsundervisning över huvudtaget.

För att förbättra situationen för de som ändå får läsa samiska vill Håkan Jonsson nu skärpa kraven för förvaltningskommunerna.

– Vi tycker att det ska förtydligas i de här paragraferna, så att kommunerna får riktlinjer för vad som krävs för att man ska vara förvaltningskommun. Vi tycker som sagt att många kommuner inte gör ett bra jobb vad gäller det.

Nyligen uppmärksammades också ett fall i Vännäs, där elever har fått vänta två månader på att modersmålsundervisningen ska komma igång. Skolverket har beslutat att inte vidta några åtgärder mot skolan, med motiveringen att man inte har brutit mot lagen - något som upprör Jonsson.

– Det är ett väldigt dåligt argument. Finns det lärare finns det ingen anledning att fördröja, utan då är det bara att köra igång, säger han.

Olle Kejonen

Reporter

+46 70 1085026

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: