Gállok/Kallak

Besked om Kallak dröjer

Länsstyrelsen får förlängd tidsfrist till den 29e november med att lämna in yttrandet till Berggstaten när det gäller Jokkmokk Iron mines ansökan om bearbetningskoncession.

- Vi har mycket ärenden på gång i diverse saker, det är mycket innan årsskiftet, säger David Berggård på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Enligt David Berggård är det en prioriterad fråga. 

- Det är en viktig fråga. Det handlar om flera riksintressen. Alla enheter berörs på ett eller annat sätt, bland annat kulturmiljö, rennäring och miljöskydd. Vi vill slippa tidspress, det är viktigt att alla områden får gå igenom hela ärendet noggrant.  

Efter att Länsstyrelsen lämnat in sitt yttrande ska Bergsstaten ta beslut i frågan. Skulle Länsstyrelsen säga nej och Bergsstaten godkänna ansökan blir det upp till regeringen att ta beslut om vilket riksintresse som väger tyngst. I Rönnbäcken i Västerbotten valde regeringen gruvnäringen framför rennäringen. Ett annat område där flera riksintressen står emot varandra är Stekenjokk i Västerbotten, där har Länsstyrelserna i Västerbotten och Jämtland sagt nej till bearbetningskoncession. Bergsstaten har inte tagit beslut i den frågan än. 

Mikaela Sjöstedt, SVT Sápmi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: