Sápmi

Drabbades av hjärtinfarkt, fick ta egen bil

1:36 min

Nu uppdagas fler fall där akut sjuka i Karesuando haft problem att få snabb vård. Laila Stenberg tog egen bil när sambon fick hjärtinfarkt.

Tidigare har vi hört om Kalle Mannela som fick läkarvård först fyra timmar efter att han drabbats av svåra bröstsmärtor. Och när Tomas Päiviö drabbades av hjärtinfarkt nyligen så fick han och sambon Laila Stenberg ta egen bil och köra åtta mil, innan ambulansen från Kiruna mötte dem.

- Det var de värsta åtta milen i mitt liv, säger Laila Stenberg.

Laila Stenberg ringde SOS Alarm när sambon Tomas Päiviö drabbades av bröstsmärtor - till svar fick hon att ambulansen från Kiruna skulle skickas ut, det var den närmaste som fanns tillgänglig. Bröstsmärtor har högsta prioritet när det gäller att få snabb vård och Laila Stenberg insåg att läget var akut och frågade om det inte fanns helikopter.

 - Men jag fick svaret att den kunde inte skickas ut från Gällivare för att det var så dåligt väder där, nog var det då konstigt sa jag och berättade att det inte alls var dåligt här, men det gick inte.

Eftersom det tar uppemot två timmar för ambulansen att köra de 18 milen från Kiruna så bestämde sig Laila Stenberg för att ta egen bil och de fick hjälp av en bekant som körde. Halvvägs till Kiruna så kom ambulansen, Tomas Päiviö kördes till Kiruna och senare vidare med helikopter till Sunderbyns sjukhus för läkarvård. Läkarna sade att det var bra att han kom dit eftersom läget var allvarligt. Idag är han hemma igen och mår efter omständigheterna bra.

Det finns ett avtal gällande ambulanssjukvården mellan Sverige och Finland, men inte i nåt av de här två fallen gällande Kalle Mannela och Tomas Päiviö så utnyttjades finska ambulanser som är stationerade betydligt närmare. På SOS Alarm kommenterar man inte enskilda fall.

Men Laila Stenberg menar att det behövs åtgärder som förbättrar säkerheten.

 – De som har ansvaret, landstinget måste ju se över det här, när man har beslutat att ha ett regionssjukhus i Sunderbyn så måste man ju se till att människor kommer till Sundebyn, säger Laila Stenberg.

Fråga

Ambulansen kom aldrig, lösningen blev taxi

För en vecka sedan insjuknade Kalle Mannela i Karesuando med bröstsmärtor. Dottern Mona Mannela ringde efter hjälp. Efter en och en halv timmes väntan blev lösningen taxi mot Kiruna tills de mötte ambulansen i Vittangi. Det tog närmare fem timmar innan Kalle fick vård. Båda känner sig besvikna över att inte ambulanssjukvården verkar fungera då de mest behöver den. De ifrågasätter bland annat ambulanssjukvårdens samarbetesavtal över riksgränserna.

Följ med i ambulanspersonalens vardag

I samma takt som gruvnäringen i Kiruna expanderar skär Landstinget ned på sjukvården i kommunen. När akutkirurgin lades ner för ett par år sedan blev ambulanstransporterna fler och allt viktigare. Men vad händer när erfaren ambulanspersonal lämnar sjukvården och det blir allt svårare att rekrytera ny personal? I maj 2012 följde reportern Emil Östlund med Sveriges nordligaste ambulans under två dygn.

Berätta vad du varit med om!

Det finns många exempel på människor som drabbats av bristande aktusjukvård, framförallt i glesbygdsområden. Är du en av dem som drabbats? Vad hände dig och hur tänker du kring det här problemet?

#text=5709310#

Thomas Sarri

Thomas Sarri

Sameradion
070-269 61 62

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: