1 av 2
2 av 2
Den rockande samen, Sven-Gösta Jonsson. Foto: SVT Bild
Sápmi

Den rockande samen har tystnat

7:53 min

Sven-Gösta Jonsson mer känd som "Den rockande samen" har i helgen avlidit vid en ålder av 74 år. Sven-Gösta var född i Ammarnäs och fick 1959 en stor hit med låten Vid foten av fjället ("Jag är lapp och jag har mina renar ...").

Efter att han dragit sig tillbaka från rampljuset uppträdde han någon enstaka gång, som när Ammarnäs sameförening hade 100-års jubileum år 2005. Många i byn verkar vara eniga om att det är han som har satt Ammarnäs på kartan.

- Ingen glömmer väl den rockande samen, säger Gunilla Forsvall som vuxit upp i Ammarnäs och är ägare av Ammarnäsgården. Gunilla Forsvall och Lasse Strömgren minns Sven-Gösta Jonsson i Rádio Sápmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista