Niklas Spik, Jåhkågasska sameby. Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi
Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk

Gruvverksamheten i Gállok avbryts

Nu avbryts gruvverksamheten i Gállok utanför Jokkmokk. Jåhkågasskas styrelse har begärt att arbetet ska stoppas eftersom det nu finns renar i området. I första hand handlar det om en veckas avbott i verksamheten, men Niklas Spik i Jåhkågasska tjiellde menar att mer renar beräknas komma in i området framöver och att det kan handla om en längre period. 

Enligt ett arbetsavtal mellan gruvbolaget och samebyn har samebyn rätt att begära att all gruvverksamhet stoppas under en period av åtta veckor, fram till den 30 april, om renar befinner sig i området.

Fred Boman, VD för Jokkmokk Iron Mines AB, bekräftar att pågående provborrningsarbeten kommer att avbrytas idag och att man senast imorgon klockan åtta på morgonen kommer att vara borta från området.

– I den arbetsplan som vi har ingår det en punkt som säger att om det ska flyttas renar genom området ska samebyn meddela oss, och då ska vi inom ett dygn avstanna med våra arbeten för att inte störa renarna. Att det kan hända är sådant som finns med i våra planer, säger Fred Boman.

Han säger att de nu kommer att avvakta för att se om det räcker med en veckas avbrott eller om det kan bli en längre period.

Det är en vintergrupp som nu har flyttat till området med sina renar. I ett första skede gäller stoppet en vecka för att se om renarna börjar beta. Enligt Niklas Spik kommer i så fall en till vintergrupp till området för att beta, åtminstone fram till mars.

Varför måste renarna flyttas till just det här området? Finns det inget annat område där de skulle kunna beta?

– Betet i hela samebyn är kritiskt och ner mot Jokkmokk är det sämre. Det innebär att hela samebyn, och stora mängder ren, måste dela på vinterbetet ovan odlingsgränsen och belastar därför markerna hårt. Ett sådant här år är det extra viktigt att kunna nyttja allt bete.

Men har det här området använts tidigare också?

– Ja, detta område har alltid använts. Det är ett viktigt område som frekvent har nyttjats av olika vintergrupper för bete varje år, säger Niklas Spik.

 

 

Marie-Louise Niia
telefon: 070-180 00 27
marie-louise.niia@svt.se

Anna-Karin Niia 
telefon: 070-567 89 37
anna-karin.niia@svt.se

Oddasat.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".