Den gamla snön har tinat ner vid blida och sedan frusit ihop till en isskorpa när det blev kallt igen. Efter det har ett nytt lager blötsnö fallit ovanpå isskorpan och om det nu blir kallt igen så bildas det alltså dubbla isskorpor. Foto: Thomas Sarri/Sameradion
Sápmi

Renbeteskrisen sprider sig

1:24 min

Den ovanligt varma vintern har medfört att renbeteskrisen nu sprider sig. Sammanlagt är det 13 samebyar som hittills har sökt om katastrofstöd hos Sametinget.

Beteskrisen sträcker sig än så länge främst över Västerbotten, Jämtland och Norrbottens kustland samt mot Haparanda.

- Den här vintern som har varit nu, med en månads blida och töväder i omgångar, har ställt till det. Det här kan bli ett av de värre åren som jag har varit ute i fält, säger  Sören Långberg som jobbar med Sametingets katastrofskadeskydd.

Sören Långberg berättar att de åker ut i början på nästa vecka för att göra beteskontroller. Och även om de inte har varit ute i fält ännu så har de sina aningar.

– Det här bådar inte gott. Vi får se när vi kommer ut, men med tanke på den information som vi har fått från dem som är ute i fält, så ser det inte bra ut. Det här kan nog bli ett väldigt besvärligt år.

Tror du att det här också kommer att drabba norra Norrbotten?
- Vi har fått signaler upp emot Haparanda, och inlandet vid Älvsbyn och Jokkmokk kommer nog också få sina slängar av det. Däremot har vi inte hört så mycket från inlandet.

För att få katastrofstöd från Sametinget måste ett utfodringsbehov på minst 60 dagar finnas. Bidrag lämnas i efterskott med högst hälften av kostnaderna. Enligt Sören Långberg så kan utfodring vara den enda räddningen för de drabbade byarna.

– Man hör av diskussionerna från killarna ute i fält att nu är det uppgivenhet. Nu är det inte roligt längre, säger Sören Långberg.

 

Sara Björne
sara.bjorne@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista