Oslo

Utöyaoffer söker inte ersättning

Flera överlevande offer för terrordådet på Utøya 2011 har inte sökt den ersättning för så kallad ideell skada som de har rätt till, trots att det kan röra sig om motsvarande minst 316 000 svenska kronor.

Ett av de målsägandebiträden som var iblandade i rättegången anser att de 26 ändå borde söka ersättning.

-Jag kan förstå att många av dem känner att pengarna inte betyder något. Men jag tror att det vore mycket klokt av dem att söka ändå. Det handlar om både kortvariga och livslånga skador, säger Siw Bleikivassli.

De som befann sig på Utøya utan att skadas har rätt till 300 000 kronor. De som fick livshotande skador har rätt till det dubbla. Ideell skada är, men behöver inte vara, en kroppslig skada som inte kan värderas i pengar. Hittills har över en halv miljard kronor utbetalats till offren. (TT-NTB)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: