Samelandslaget tog brons i Viva World Cup 2009, under ledning av förbundskaptenen Isak Ole Haetta och med Håkan Kuorak i lagledningen. Nu är Haetta och Kuorak initiativtagare till bildandet av ett nytt samiskt fotbollsförbund. Foto: Sigve Nedredal/NRK

Nytt samiskt fotbollsförbund bildas

Efter problemen inom det samiska fotbollsförbundet så håller ett nytt förbund nu på att bildas. En av initiativtagarna är Håkan Kuorak som tidigare varit ledande både i det samiska fotbollsförbundet och i den internationella fotbollsorganisationen NF Board. 

Under de senaste åren har det samiska fotbollsförbundet gått på kryckor. Inga årsmöten har hållits och antalet landskamper är lätträknade. Dessutom har förbundet hamnat i onåd hos Sametinget i Norge, som är en av huvudfinansiärerna.

På grund av uteblivna redovisningar har Sametinget inte gett några bidrag till fotbollsförbundet.

Därför har en grupp på fyra personer nu bestämt sig för att starta ett nytt samiskt fotbollsförbund. Två av dem, Håkan Kuorak och Isak Ole Haetta har tidigare varit engagerade i det gamla förbundet, men är det inte längre på grund av att det inte fungerat.

 – Det viktiga är att få igång samisk fotboll igen, säger Kuorak.

Haetta och Kuorak tog första steget mot ett nytt förbund i samband med Nilut Cup i Kautokeino innan jul. Efter det bildades en interrimstyrelse med fyra ledamöter. Förutom Haetta och Kuorak består den av Frode Morottaja Guldbjörnsen från Karasjok och Roger Boltås från Skånland.

 – Vi brinner för samisk fotboll, det här ska leda till att vi får igång ett fungerande samiskt fotbollsförbund, få igång samecup och landskamper för damlag, herrlag och ungdomar, säger Kuorak.

I Kiruna nu på fredag håller interrimstyrelsen sitt första möte. Syftet är att förbereda sig inför ett fotbollsting som planeras i februari. Vid fotbollstinget ska en fast styrelse utses och nya stadgar antas.

Kuorak berättar att en av de viktigste punkterna i de nya stadgarna är att ledamöterna i det nya förbundet ska komma från olika delar av Sápmi så att landslagen blir en sak för hela Sápmi och inte koncentrerat enbart till vissa områden.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".