Låga förväntningar på utredning om riksintressen

Regeringen har beslutat att genomföra en utredning om de så kallade riksintressena. Men Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson har inga stora förväntningar på utredningen.

Strax innan jul beslutade regeringen att tillsätta en utredning med syfte att se över systemet kring riksintressen.

Områden i Sverige kan utpekas som riksintresse om de är av stor betydelse, exempelvis för att de har höga naturvärden eller för att de är viktiga för vissa näringar såsom rennäring eller mineralnäring.   

 – Jag tror att protesterna i Gállok bidragit till utredningen, säger Håkan Jonsson till Västerbottens Kuriren på nätet.

Enligt regeringsbeslutet är en orsak till utredningen att bedömningen och hanteringen av riksintressen är olika beroende på vilken del av landet det handlar om.

Regeringen vill att systemet ska fungera likadant över hela landet och att kommunikationerna mellan de berörda myndigheterna och kommunerna ska blir tydligare och bättre.

Håkan Jonsson säger till Vk.se att han hoppas att staten vill att det ska bli mer dialog runt processerna.

 – Samtidigt upplever jag att staten vill ha fortsatt exploatering med så liten friktion som möjligt, säger Håkan Jonsson som är skeptisk till att utredningen ska leda någonstans.

Ett exempel där riksintressen krockat är i Rönnbäck, Västerbotten där det planerna på en gruva skapat problem. Området är riksinresse för både rennäring och gruvnäring, men regeringen har beslutat att gruvintresset väger tyngre.

Efter en överklagan från Vapsten sameby så har dock FN:s rasdiskrimineringskommitte uppmanat Sverige att stoppa projektet i väntan på att kommittén ska  besluta i frågan.

 – För regeringen är exploateringen viktig, det är den prioritering som den gjort, men visst är det bra med en översyn.

Jonsson säger vidare att han inte har någon information om hur utredningen kommer att gå till, men Sametinget kommer att följa den.

Inom branschföreningen SveMin, som ansluter gruvor, mineral- och metallproducenter, så ser man däremot positivt på utredningen.

 – Vår utgångspunkt är att det går att samexistera, även om det ibland förs diskussioner om det omvända, säger branschjuristen Kerstin Brinnen.

Senast den 15 augusti i år ska utredningen lämna ett delbetänkande och den 1 december 2015 ska utredningen vara helt klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista