Naturskyddsföreningen tar tag i mineralfrågan

Trots gruvornas stora miljöpåverkan har det varit tämligen tyst från Naturskyddsföreningen vid gruvetableringar. Men nu ska mineralfrågorna upp på agendan.

Nils Viklund på Naturskyddsföreningen i Västerbotten säger att han och några till jobbar för att få in gruvorna i föreningens nya verksamhetsplan som ska tas senare i vår.

Lokalt har medlemmar i Naturskyddsföreningen engagerat sig men i verksamhetsplanen finns inget om gruvor. Men mineralfrågorna har blivit mycket hetare rent allmänt och det börjar röra på sig även inom Naturskyddsföreningen, säger Nils Viklund på kansliet i Skellefteå. Om några veckor hålls ett rådslag i Umeå där gruvfrågorna ska diskuteras.

Naturskyddsföreningen har synts mest när det gäller skogsfrågor.

– Skogsbruket syns överallt och engagerar folk medan miljöpåverkan av gruvdriften bara syns lokalt men det börjar röra på sig och vi kommer att jobba mer med frågan nu, säger Nils Viklund.

 

P4 Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".