Stockholm

Pensionsförändringar i orangea kuvertet

Med start på fredag får landets 2,1 miljoner pensionärer besked om hur deras allmänna pension förändras i år. Inkomst- och tilläggspensionen sänks med 2,7 procent, vilket innebär att de flesta efter skatt får sänkt pension med mellan 100 och 150 kronor. De med låg pension får oförändrad eller en liten höjning av pensionen, enligt Pensionsmyndigheten.

275 000 pensionärer har bostadstillägg. Det baseras på inkomsten och räknas automatiskt om när pensionen sänks. I snitt innebär det en höjning med 67 kronor.

Samtidigt visar en Sifo-undersökning som Collectum låtit göra att knappt var tredje svensk, 32 procent, tror att tjänstepensionen-som de flesta har utöver den allmänna pensionen-är den viktigaste faktorn får att få en hög pension. Något fler, 35 procent, tror att privat pensionssparande är viktigast. 1 000 personer har intervjuats.

20140109T095953+0100

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".