IDROTT

Ulf och Bengt-Erik vill ha Same-SM till Bosön

Det finns återigen planer på att arrangera de samiska sommarmästerskapen i huvudstaden.
Ulf Lindberg och Bengt-Erik Grahn i Lidingö jobbar med idén att hålla mästerskapen på det nationella idrottscentret Bosön.
Sameföreningen har ännu inte tagit ställning.

Bosön, norra Lidingö, Stockholm. Här vid stranden till Askrikefjärden ligger Svenska Riksidrottsförbundets, RF:s stolta idrotts- och kunskapscenter.

Hit lägger de svenska landslagen ofta sina träningsläger, här håller idrottsförbundet sina konferenser och här bodde Pele och de övriga brasilianska stjärnorna vid fotbolls-VM 1958.

Här har också Ulf Lindberg, ursprungligen från Pålkem i Gällivare kommun, något av sitt andra hem. Här arbetade han nämligen i över 30 år innan han gick i pension för ett år sen.

Tillsammans med förre alpinstjärnan Bengt-Erik Grahn, uppvuxen i Kittelfjäll, Vilhelmina, försöker nu Ulf Lindberg få hit de samiska sommarmästerskapen de närmaste åren.

Ulf Lindberg menar att Bosön är ett perfekt ställe där tävlingar, boende och mat finns samlade i samma anläggning.

- Jag tror det finns ett stort intresse att komma hit. Många jag talade med vid mästerskapen i Arvidsjaur i somras var positiva, säger Ulf Lindberg.

De samiska idrottsmästerskapen hölls för första gången 1948 med Jokkmokk som de första arrangörerna.

De första 30 åren hölls mästerskapen endast på vintern men 1977 hölls de första sommarmästerskapen där löpning och lassokastning varit huvudgrenarna.

1998 arrangerade Sameföreningen i Stockholm sommarmästerskapen på anrika Olympiastadion.

Nu finns alltså planer på att för andra gången hålla mästerskapen i Stockholm - men denna gång alltså på Bosön där Svenska riksidrottsförbundet har en stor idrottsanläggning.

Bengt-Erik Grahn var med och arrangerade mästerskapen 1998.

- Det var otroligt roligt men det var en del interna slitningar. Efter tävlingarna spreds alla för vinden, men här på Bosön kan det bli en helt annan sammanhållning säger Grahn. 

Sameföreningen har ännu inte tagit slutlig ställning till om den ska ansöka om mästerskapet.

Styrelsen vill ha en hållbar ekonomisk kalkyl och den vill också pejla intresset bland medlemmarna för att jobba med arrangemanget.

- Det krävs en plan för hur det ska gå att genomföra ekonomiskt och vad gäller funktionärer och ideella arbetare, säger Mariana Wiik.

Vad talar emot att ni skulle söka?
- Att vi inte har tillräckligt med ideella krafter som vill jobba med SM.

Ulf Lindberg säger att en del av kostnaderna täcks av ett bidrag från Svenska samernas idrottsförbund och via startavgifter. Han säger också att bidrag kan sökas från annat håll samt att de behöver externa sponsorer.

Mellan 30 och 40 funktionärer behövs också menar Lindberg.

- Det är ingen jättearrangemang men det behövs en kommitte som jobbar och om vi redan under våren får iväg en ansökan så har vi gott om tid att förbereda oss, säger Ulf Lindberg.

De samiska sommarmästerskapen 2014 arrangeras i Jokkmokk så tidigast 2015 kan mästerskapen gå på Bosön.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio