Kulturnämnden

Feltolkning bakom uteblivet bidrag för Samerådets svenska sektion

2:10 min

Samerådets svenska sektion har inte fått något verksamhetsbidrag för det här året från Sametingets kulturnämnd. Orsaken verkar vara att kulturnämnden gjort en feltolkning av ansökningshandlingarna.

Utan pengar kan inte samiska organisationer på svenska sidan delta i det Nordiska Samerådets verksamhet. Men Åsa Larsson Blind, ordförande i Samerådets svenska sektion, tror inte att man ska behöva hamna i den situationen.

 – Min uppfattning är att det har skett ett missförstånd helt enkelt, kring de dokument som är inlämnade och vi har en dialog med kulturnämnden, min förhoppning är att det kommer att lösa sig. 

Samerådets svenska sektion är en organisation under det stora Nordiska Samerådet och ifjol fick de 260 000 kronor i verksamhetsstöd från Sametingets kulturnämnd. Det är de pengar som svenska sektionen har att röra sig med under året och de går framförallt just till att organisationer på svensk sida kan vara med på Nordiska samerådets möten.   

Men när kulturnämnden nu innan jul i december tog beslut om verksamhetsstöden inför 2014 så blev det noll kronor till Samerådets svenska sektion.

 – Ja, på sikt skulle det ju få konsekvenser för medlemsorganisationerna från svensk sida att kunna delta i samerådets arbete, säger Åsa Larsson Blind.

Men det ser nu ut som att problemet kan komma att lösa sig för Samerådets svenska sektion. Enligt kulturnämndens ordförande Karin Mannela verkar orsaken vara en miss från kulturnämndens sida.

 – Det kan se ut som att vi har gjort en feltolkning när det gäller deras årsmötesprotokoll.

Karin Mannela säger vidare att hon har informerat Sametingets kansli om att hon vill att ärendet ska tas upp till behandling igen under kulturnämndens telefonmöte den 21 januari.

 – Men jag kan inte sitta här och lova någonting nu, för jag sitter ju inte ensam i kulturrådet, men vi måste ta upp ärendet och visar det sig att vi faktiskt gjort fel så får de givetvis sitt bidrag.

Är det godtagbart att man gör en feltolkning som innebär att det drabbar en organisation?

 – Givetvis ska det inte ske, men det kan ju ske för vi sitter ju med ungefär fem kilo ärenden och det är ganska massivt att gå igenom allting. Men som jag säger, har vi gjort ett fel så rättar vi upp det fortast möjligt, det ska ju inte få konsekvenser för dem.

Thomas Sarri

Thomas Sarri

Sameradion
070-269 61 62

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: