1 av 2
Barbro Poggats Foto: Olle Arvidson/Sameradion
2 av 2
Per-Josef Idivuoma och Barbro Poggats Foto: Olle Arvidson
VECKANS GÄST I RADIO SÁPMI

Barbro Poggats bojkottar Jokkmokks marknad

Barbro Poggats guossin Rádio Sámis vuosttaš oassi
25 min

Barbro Poggats är en av de som tagit initiativet till att bojkotta Jokkmokks marknad på grund av gruvetableringen i Gállok. Trots att andra samer bestämt sig för att inte bojkotta så håller hon fast med sitt beslut, det är något som även andra konstnärer i hennes sameby gör. Barbro Poggats är veckans gäst i Radio Sápmi på fredag.

- Det är en stor ekonomisk förlust men viktigt, jag har tänkt som så att inte kan jag handla med de pengarna i framtiden, säger Barbro Poggats

Barbro Poggats kommer ifrån Girjas på pappas sida och Baste čearru på mammas sida. Hon är uppväxt i kaitum och har fyra barn. Hon har gått konstskola och utbildad bildlärare i Umeå. Hon har jobbat som konstnär i 28 år men just nu har hon en paus och jobbar lite här och där bland annat på samiska äldreboendet i Kiruna.

När hon kommer på ett projekt så måste hela familjen hjälpa till, hon kallas för "projekthitler" av sina barn. Barbro Poggats beskrivs av sina barn som väldigt bestämd med en rå humor som de gillar , men kompisarna var livrädda för henne när det var yngre. 

Veckans gäst i Per-Josef Idivuomas fredagsstudio idag 15.05!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".