Urfolksaktivism tema på årets Littfest

Det blir samiskt även i år på den internationella litteraturfestivalen Littfest i Umeå. Under temat samiskt motstånd kommer olika former av samisk aktivism att diskuteras. Dessutom deltar aktivisten och poeten Rita Mestokosho, från innufolket i Quebec.  

I mitten av mars arrangeras den årliga littraturfestivalen Littfest i Umeå. Med på årets festival finns ett minitema om samisk aktivism. Bakgrunden är enligt arrangörerna gruvkonflikten i Kallak och diskussionerna kring Umeås kulturhuvudstadsansökan.

I ett pressmeddealdne skriver Littfest att:
"Bilden av samerna som passiva offer florerar alltjämnt, men det finns också en annan sida. Det är därför med glädje Littfest kan presentera ett minitema om samiskt motstånd."

Medverkande på minitemat är Niillas Somby som var framträdande i samband med Altakonflikten i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Dessutom deltar samepolitikern och författaren Lars Wilhelm Svonni, konstnären Anders Sunna och street-art-aktivisten, pseudonymen Suohpanterror. Hedersgäst är poeten och aktivisten Rita Mestokosho från innufolket i Canada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".