Regler för djurtransporter kringgås

Genom att kalla djur på väg till slakt för "livdjur" i stället för "slaktdjur" kan lagen kringgås och djuren transporteras mer än åtta timmar i sträck.

Metoden är helt laglig, rapporterar lantbrukstidningen ATL, som hittat exempel där den använts då djur från Norrland transporterats till slakterier söderut i landet.

-Det här är ett elegant sätt att komma runt transportreglerna. Om jag drev ett slakteri skulle jag ha väldigt svårt att försvara detta inför allmänheten, säger Kött- och Charkföretagens vd Åke Rutegård till tidningen.

I Sverige får inte djurets resa till slakteriet ta mer än åtta timmar inklusive på- och avlastning. För livdjur, alltså djur som används för avel eller produktion, tillämpas i stället EU-regler i Sverige. Resan kan då pågå i max 14 timmar och efter en timmes paus med foder och vatten kan den fortsätta i ytterligare 14 timmar.(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista