Foto: Hasse Holmberg/ Scanpix
Stockholm/Umeå

Vargjakt återigen överklagad

Regeringens önskan om vargjakt kanske inte uppfylls den här vintern heller. Även årets planerade licensjakt har nu överklagats i domstol av miljöorganisationerna. Rennäringsföreträdare anser att organisationerna lägger en död hand över förvaltningen av rovdjuren.

Världsnaturfonden (WWF), Naturskyddsföreningen (SNF) och Svenska rovdjursföreningen har överklagat Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på 30 vargar i Värmland, Dalarna och Örebro län under februari månad. 

Argumenten för jakten är extremt svaga, enligt Tom Arnbom på WWF.
-Vi är förvånade. Verket anger att det finns socioekonomiska skäl, att vargarna ställer till med problem för ortsbefolkningen. Men inom de vargrevir man vill skjuta bort har förlusterna det gångna året bara varit cirka 20 får, säger han.

SNF:s ordförande Mikael Karlsson påpekar att licensjakten sedan tidigare är föremål för granskning av EU-kommissionen.
-Vargjakten har ifrågasatts av kommissionen eller stoppats av domstol i Sverige och gång efter gång har forskare pekat på att fler vargar behövs om stammen ska överleva på sikt. Ändå envisas regeringen med att försöka driva igenom en fjärde licensjakt, säger han.

Naturvårdsverket avvaktar förvaltningsrättens beslut. Än så länge är det jakt mellan den första och den femtonde februari som gäller.

-Vårt beslut gäller så länge inte förvaltningsrätten beslutar något annat, säger jurist Hanna Ek på Naturvårdsverket.

Jenny Wik-Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund tror att jakten kommer inhiberas, stoppas, då förra årets överklagningar ännu inte är helt avgjorda. Hon säger att det är samebyarna, framförallt de sydliga samebyarna med mycket varg som vandrar upp till deras områden, som drabbas. Hon menar att politikerna misslyckats att få acceptans för besluten, och att det nu gått så långt att förvaltningen inte fungerar.

- Politikerna borde nu jobba för att få organisationerna att förstå att de hellre ska jobba för hur de vill att en förvaltning ska se ut, inte bara lägga en död hand över förvaltningen som de nu gör när de konsekvent överklagar all jakt, både skydds- och licensjakt. 

Hon tror att det kanske behövs en prövning i EU-domstolen för att bryta det läge som är nu. 

- Det är synd att det ska behöva gå så långt, men jag tror inte man ska vara rädd för en prövning. Vargfrågan är så känsloladdad, det måste kanske till en dragning i EU-domstolen. Det handlar om att hitta en väg runt det här nu. 

Mikaela Sjöstedt

mikaela.sjostedt@svt.se

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".