Illustration av invigningsarrangemanget som ska hållas på Umeälvens is den 1 februari. Konceptbild: Benita Winkler
Umeå2014

Iskallt uppdrag: Stabil is på Umeälven

6:34 min

Kylan har kommit till Sápmi, och i Umeå är man särskilt tacksamma eftersom invigningen av kulturhuvudstadsåret ska hållas på umeälvens is i stadens centrum. Projektledaren Nils Henrik Sikku har tre veckor på sig att få till tjock is på älven.

Den första februari hålls invigningen för Umeås kulturhuvudstadsår, invigningsfesten går under namnet Burning Snow, en gigantisk show med många artister och omkring hundra dansare.

Allt sker på umeälvens is mitt i centrum, men för att isen ska hinna frysa till och bli tillräckligt tjock så måste man få bort snön från isen och pumpa upp vatten som fryser på och gör isen tjockare.

Projektledaren Nils-Henrik Sikku har bråda dagar nu.

 – Det handlar om att sopa, sopa och hålla isen ren så långt det är möjligt och så pumpa upp mer vatten, men det ser ut som att naturen hjälper till och blir det femton minus så tackar vi och tar emot.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista