Sixten Töyrä skrapar isen i Karesuando i -28. Foto: Lars-Ola Marakatt.

Isproblem i Karesuando

Väderväxlingarna i norr skapar problem för Sixten Töyrä. I flera veckor har det varit för dåligt väder för att spola isen och idag var det för kallt.

För två veckor sen var det några plusgrader i norra Sverige. I Karesuando hann isen och snön tina en aning men sen dess har det snöat. Snödjupet har vuxit och i trakterna kring Sarek är snödjupet över en meter, likaså på många håll i fjälltrakterna kring norska gränsen. Och snöhögarna runt hockeyplanen i Karesuando som traktorerna skapat är nästan tre meter höga.

-        Musklerna växer dag för dag. Det är gratis motion och så får man pengar för det också, säger Sixten Töyrä som plogat hockeyplanen ofta senaste veckorna.

I går slog vädret om och kallast idag har det varit i Vittangi och Karesuando med nästa 30 minusgrader. På isen befann sig Sixten Töyrä och skulle passa på att spola isen men vattentrycket i slangen var för dålig på grund av kylan och han var tvungen att ge upp.

-        De har inte klagat på isen som är ganska bra men skulle behöva spolas.

-        Det har varit en mild vinter. Men nu är det normalt för årstiden.

Är -30 normalt? vill du helst ha -30 eller plusgrader?

-         Den var svår. Jag väljer nog plusgrader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista