Stuehkie / Stockholm

Stockholm kan bli förvaltningskommun – sameföreningen vill ändra reglerna

Stockholm kan bli förvaltningskommun för samiska efter att stadens sameförening nu har lämnat in en begäran till kommunen.

Som Sameradion kunde berätta förra veckan har Sameföreningen i Stockholm nu lämnat in en uppmaning till kommunen att ansluta sig till det samiska förvaltningsområdet.

I slutändan blir det regeringen som tar beslut i frågan, men innan dess krävs ett bifall från den politiska ledningen i Stockholms stad.

– Jag har inte sett den här ansökan, säger Ann-Katrin Åslund (FP) vice ordförande i kommunstyrelsen. Den kommer beredas och behandlas och då kommer vi få upp den på vårt bord, men det är intressant och det är viktigt att vi noga undersöker möjligheterna.

Om Stockholm sen väljer att ansluta sig till det samiska förvaltningsområdet väntar tillskott i finanserna. Alla förvaltningskommuner får nämligen pengar från staten för den samiska verksamheten.

För kommuner som endast ingår i ett förvaltningsområde, till exempel de samiska förvaltningskommunerna Östersund och Lycksele, fördelas pengarna efter totalt invånarantal i kommunen. En kommun med många invånare får alltså mer pengar.

För kommuner som ingår i flera förvaltningsområden - till exempel för Umeå som är förvaltningskommun både för samiska och finska - utbetalas från staten ett grundbidrag baserat på invånarantal, och ett tilläggsbidrag för det andra förvaltningsområdet.

Eftersom Stockholm redan är förvaltningsområde för finska skulle ett anslutande till det samiska förvaltningsområdet innebära att kommunen bara får tilläggsbidraget - ett fast belopp på 500 000 kronor.

Vad gäller systemet för hur förvaltningsområdenas pengar fördelas tycker Mariana Wiik, ordförande för Sameföreningen i Stockholm, att reglerna borde ses över.

– Det är en organisatorisk fråga som regeringen måste ta ställning till om det är så att Stockholms stad tänker begära att bli förvaltningskommun. Det här är en uppmaning till regeringen att se över systemet, hur man fördelar medlen, säger hon.

Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Förvaltningsområden

  • Enligt Sametingets röstlängd är Stockholm ett av dom län där det bor flest samer - bara Norrbotten och Västerbotten har större samisk befolkning.
  • Idag tillhör 19 kommuner det samiska förvaltningsområdet.
  • I förvaltningskommunerna har man rätt till förskola, äldreomsorg och myndighetskontakter på samiska.
  • Stockholm är idag förvaltningskommun för finska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: