Kvannepulver är en av produkterna som ska säljas på det samiska apoteket. Foto: Marie-Louise Niia/ SVT Sápmi
Sápmi

Snart finns samiska läkeväxter och hälsokost tillgängliga på nätet

1:43 min

Snart finns möjlighet att köpa naturmedicin via nätet på det samiska apoteket. Där kan man bland annat köpa kvannepulver och lingonrussin.

Stockholmaren och kocken Per Mellström berättar att det här har varit hans tanke sedan slutet på 90-talet och att han nu äntligen kommit igång.

- Det är jättespännande och det är pirrigt, när man gått och haft den här idén i så många år och sen sakta men säkert förverkligar den. Och alla människor vi har träffat och alla kunskaper vi har fått, säger Per Mellström.

Per Mellström och Nico Allergren har tillsammans startat företaget samiska apoteket. Tanken fick Per Mellström i slutet på 90-talet när han skulle göra svensk julmat till en hotellkedja. Tyvärr fanns det bara asiatiska eller sydamerikanska kryddor och hälsosamma produkter och det passade inte till den svenska maten.

Han tog då kontakt med sin syster som jobbar på karolinska sjukhuset som tipsade honom om boken ”Samiska shamanernas alternativa medicin” och det var där han lärde sig om bland annat kvanne.

- Det här tog vi till oss och gjorde då ut i från vad vi kunde. Vi gjorde själva ett julbord som vi helt enkelt kryddade upp och tillsatte de här sakerna. Där föddes idén som jag länge haft i huvudet.

Apoteket är ännu inte officiellt öppnat, det kommer att öppnas i mars-april.

Samiska apoteket producerar samiska läkeväxter och hälsokost som till exempel kvannepulver, kråkbärssirap och örtte. De har hittills bett bekanta att sälja sina produkter och de har sålt nästan allt.

Det ska vara ett alternativ till industriproducerad mat och Per Mellström förklarar deras grundtanke med affären så här:

- Kanske bygga en kultur också ut i från Sápmi, kunna skapa tillfällen för människor att bo kvar, vara ett alternativ till den här massproducerande livsmedelsindustrin. Det var så våran grund började, det skulle vara ett alternativ, säger Per Mellström.

Johnny Skoglund
sameradion@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista