Förlaget: Oerhört intressant och oerhört välskriven

Från förlaget Bakhålls sida vill man inte ställa upp på en bandad intervju. Men i ett skriftligt svar till Ođđasat.se försvarar förlaget nyutgåvan av boken Kåtornas Folk. Förlaget menar att Ester Blenda Nordström skrivit öppet och ärligt, och om det idag inte anses som politisk korrekt så ska det inte vara ett hinder för utgivning.

Ođđasat.se har varit i kontakt med förlaget som står bakom nyutgåvan av Kåtornas Folk. De vill inte ställa upp på en bandad intervju men har i ett mejl lämnat ett skriftligt svar på kritiken som Erik Norberg framför i sin debattartikel.

Förlaget menar att Ester Blenda Nordström hyllar samernas liv och kultur utifrån sin uppfattning, och att hon har fel betyder inte att boken ska begravas.

Förlaget skriver i mejlet till Oddasat.se:
"Artikelförfattaren anser att hundra år gamla återutgivna texter ska vara politiskt korrekta utifrån dagens positioner. Det håller vi inte med om, då skulle man få avskärma sig från det mesta. Ester Blenda Nordström hyllar samernas liv och kultur utifrån sin uppfattning. Hennes text är oerhört intressant och oerhört välskriven - det räcker bra som skäl för återutgivning. Hon ser världen med sina stockholmska 1915-ögon. De flesta som skriver om andras kulturer vet att man inte KAN skriva utifrån något annat perspektiv än sitt eget. Man kan anstränga sig för att skriva öppet och ärligt, som Ester Blenda har gjort, men hon kan inte skriva utifrån samernas perspektiv helt och hållet, för hon är de facto inte same. Hon kommer de facto från Stockholm, hon tillhör de facto kolonialisternas/övermaktens folk. Att hon har "fel" utifrån dagens uppfattning är inte ett problem och innebär inte att hennes bok bör begravas. Politisk korrekthet kan (och ska) man kräva av barnböcker och läroböcker, men det skulle ju vara förskräckligt om all bokutgivning skulle ha ambitionen att vara politiskt korrekt. Ylva Floreman diskuterar för övrigt hela problematiken utförligt i sitt efterord. /Bakhåll redaktionen"

Det här är Bakhåll:
Bakhåll grundades 1980 och på sin webbsida beskriver förlaget sig som "underground", med tillägget att utgivningen innehåller "en hel del upprorisk litteratur, dada, beat, anarki, osv". Men enligt förlaget betyder det också att de håller sig utanför den "traditionella kulturruljangsen", och att de inte strävar efter att ta plats i stordagsmedia och TV. Det är enligt förlaget en tillbakadragen hållnig som kan tyckas omodern. Men samtidigt menar de att de är före sin tid, deras bild av utvecklingen är att dagsmedia kommer att växa ekonomiskt och utsändningsmässigt men samtidigt blir ytligare innehållsmässigt.

"TV-program och tidningar kommer att bli om möjligt ännu dummare och tommare i sin jakt på slötittare och slöläsare", skriver förlaget och tror att allt mer seriös verksamhet i framtiden kommer att bedrivas på deras vis, "med ryggen mot dagsmedia".

"Det blir en underlig kultursituation - alla lättillgängliga kanaler bombarderar ut trams och skräp, medan den avancerade kulturen bedrivs i skymundan", skriver förlaget på sin sajt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista